Zonder energie kunnen we niet leven. Voor sommigen is het gebruik van energie een kostenpost die onnodig hoog is. Daarom een paar algemene tips om je energieverbruik omlaag te brengen en energie te besparen.

Het gebruik van warm water
Om water warm te maken, is energie nodig. Zet daarom de verwarming ’s nachts een graad later. Door gebruik te maken van een klokthermostaat, is het ’s morgen niet ijskoud als u opstaat. Toch bespaart u op deze manier midden in de nacht, waardoor de energierekening omlaag gaat.

Isoleren
Veel consumenten denken het afgelopen jaar energie bespaard te hebben, maar de energierekening laat iets anders zien. De kans is groot dat de woning slecht geïsoleerd is, waardoor er warmte ‘weglekt’. Een slecht geïsoleerd huis laat jaarlijks bijna 975 euro aan gas weglekken. De vergelijking: een slecht geïsoleerd huis verbruikt ongeveer 2200 kubieke meter gas voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft een verbruik van 700 kubieke meter gas.

Het geheim: goede spouwmuur- en vloerisolatie. Door de gevel goed te isoleren valt er 870 kubieke meter gas per jaar te besparen. Dat is zo’n 550 euro. Vervang daarnaast ook enkel glas door HR++ glas. Daardoor kan er geen warmte meer ontsnappen. Bij het isoleren maak je de naden en kieren dicht, waardoor de gezonde lucht in huis ook verdwijnt. Denk daarom ook aan de ventilatie.

Verlichten
Een erg goede tip, die een kleine investering vergt: energiezuinig verlichten. Halogeenlampen en gloeilampen kosten tientallen euro’s per jaar. Door deze te vervangen met spaarlampen of LED-lampen, zal je de energierekening het komende jaar zien dalen. Is er niemand thuis? De nieuwe lampen mogen dan wel zuiniger zijn, maar daarom hoeven ze niet aan te blijven staan. Doe het licht uit. Ook als je voor kortere tijd niet in een kamer bent.

Sluipverbruik
Niemand staat stil bij een televisie of computer die in stand-by staat. Zonde, want dat kost een paar tientjes per jaar. Energiemaatschappijen noemen dit ‘sluipverbruik’: je gebruikt de apparaten niet, maar toch staan ze aan. Haal de stekker uit het niet gebruikte apparaat, of maak gebruik van een stand-by killer. De kosten per grootverbruiker in stand-by modus:

1. Computer (ongeveer 33 euro per jaar)
2. Televisie (ongeveer 15 euro per jaar)
3. Koffiezetapparaat (ongeveer 6 euro per jaar)
4. Tuner en versterker (ongeveer 6 euro per jaar)
5. (Combi) magnetron (ongeveer 4 euro per jaar).