Boodschappen doen door studenten gebeurt vaak heel anders dan de manier waarop andere huishoudens dat doen. De gemiddelde student heeft niet altijd zin en tijd om uitgebreid en gezond te koken en het geld is er vaak ook niet voor aanwezig. Door slim om te gaan met de producten, de juiste keuze te maken in de supermarkt en op aanbiedingen te letten kan er echter heel wat geld bespaard worden.

Studenten kiezen ook voor gemak. Door velen wordt niet gekookt, maar een vette hap krijgt de voorkeur. Naast het feit dat het een stuk ongezonder is dan zelf koken, is het ook een stuk duurder. Een gemiddelde maaltijd, zelf samengesteld met producten uit de supermarkt, kan al voor enkele euro’s op tafel staan.

Meer voor minder met grootverpakkingen

Hoe meer een klant van een product in één keer koopt, des te goedkoper het in de meeste gevallen wordt. Een goede manier om geld te besparen is zodoende het kopen van grootverpakkingen. Denk hierbij aan zuivelproducten, brood, koffiepads en toilet- en keukenpapier. Vooral bij de zuivelproducten dient goed gekeken te worden naar de uiterste houdbaarheidsdatum, anders valt vanzelfsprekend het voordeel weg.

In het geval van brood kan er, ook als halve broden in principe voldoende zijn, gekozen worden voor hele broden. Hierbij kan bijvoorbeeld de helft van het brood worden ingevroren, zodat het later zo goed als vers te eten is. Halve broden zijn in vergelijking met hele broden namelijk een stukje duurder.

Eenzelfde vlieger gaat op voor producten in de reclame. Als er in het eigen huishouden een al dan niet flinke diepvries aanwezig is, kunnen afgeprijsde vleesproducten worden ingevroren en voor een later moment worden bewaard. Zo kunnen producten worden ingekocht die pas later nodig zijn.

Deel de kosten of verdeel het eten

Bij producten die niet ingevroren kunnen worden, kan ook gekeken worden naar mogelijkheden om eten te delen. Samen eten is bovendien gezelliger en de prijs van het betaalde eten kan eventueel gedeeld worden door de gasten die mee-eten. Dit lijkt een ideale oplossing voor studenten, omdat zij veelal met een aantal studenten bij elkaar wonen.

Als er niemand is om het eten mee te delen, kunnen veel gerechten ook de volgende dag nog worden opgewarmd. Zo wordt in principe maar één keer betaald voor twee maaltijden en ook zo worden weer de kosten van het ‘overbodige’ voedsel terugverdiend. Er zijn bovendien maar weinig producten die de volgende dag niet opgewarmd kunnen worden.

Goedkopere supermarkt heeft veelal goedkopere producten

Als algemene regel geldt uiteraard wel dat men, ook bij het goed in de gaten houden van aanbiedingen, niet bij de duurdere supermarkt zijn of haar boodschappen moet gaan doen als er geld bespaard moet worden. B-merken zijn wat betreft de kwaliteit veelal vergelijkbaar met A-merken, alleen dan een stuk goedkoper. Boodschappen doen bij de Aldi of Lidl krijgt dan idealiter de voorkeur boven de Albert Heijn of de Jumbo.

De duurdere supermarkt heeft in de meeste gevallen een zogenaamd ‘budgetproduct’. In het geval van Albert Heijn is dat sinds kort AH Basic. Dergelijke merken zijn vaak een prima vervanger voor duurdere merken en wat betreft de prijs het allergoedkoopst. Deze merken leveren vaak de alledaagse producten.