Veel vrouwen hebben winkelen als hobby omarmd, waarbij het kopen van kleding er uitspringt. Maar het kopen van te veel kleding of deze kopen op duurdere plekken kan een aardige aanslag op het huishoudboekje betekenen, al blijft kleding natuurlijk wel een van de belangrijkste levensbehoeften.

Er is echter een aantal manieren om geld te besparen op het kopen van kleren. Als er op de juiste momenten, op de juiste plekken en op de juiste manieren wordt ingekocht, hoeft er niet gekort te worden op de hoeveelheid aan kleren.

Geld verdienen door kleren te verkopen
Door het budget uit te breiden, hoeft er in principe niet bespaard te worden op de kosten. Daarom is het verkopen van kleren altijd een optie om goedkoper uit te komen. Het van de hand doen van kleren creëert daarnaast niet alleen een ruimere portemonnee, ook komt er binnenshuis meer ruimte voor beschikbare voor nieuwe kleren of andere spullen. Mogelijkheden zijn er in ieder geval volop: sommige tweedehandskledingzaken nemen de kleren tegen een kleine vergoeding op in hun assortiment en anders blijven verkoopsites als Marktplaats.nl en andere online verkoopplekken een goede optie. Ook de aloude rommelmarkt is een uitstekende plaats gebleken om tegen leuke prijsjes van kleren af te komen.

Kleren zoeken in de uitverkoop
Het klinkt wellicht cliché, maar er wordt natuurlijk het makkelijkst bespaard door spullen te kopen die in de aanbieding zijn. Kledingzaken zijn bij uitstek winkels die veel met uitverkoop werken. Door goed de aanbiedingen door te kijken en de minder bekende zaakjes zeker niet links te laten liggen, kan kleding vaak tientallen procenten goedkoper worden ingekocht. Op internet zijn de aanbiedingen in veel gevallen zelfs scherper dan bij de fysieke winkelketens. Passen om het vervolgens eventueel terug te sturen is vrijwel altijd kosteloos.

Ruilen kost in zijn geheel niets
Een bekende tactiek om verder te komen zonder geld, is het ruilen van producten. Dat geldt zeker ook voor kleding. Er is een levendige markt voor het ruilen van kleding, vooral op internet. Dat hoeft niet per se definitief: ook het ruilen van kleding in de vorm van het lenen ervan – bijvoorbeeld met vrienden, familie of geheel vreemden – kan voorkomen, zeker als mensen maat en smaak gemeen hebben. Zo ontstaat een win-winsituatie: het kost niets, maar beide partijen hebben er hun voordeel bij.

Wees zuinig met kleding
Er is al snel meer geld nodig als er niet netjes met kleding wordt omgegaan. Dat uit zich bijvoorbeeld in nonchalance met bijvoorbeeld bepaalde vloeistoffen of sigaretten die kledingstukken beschadigen, maar ook het snel weggooien van kleren hoort hier bij. Zo is het vaak goedkoper om kapotte kleding te laten repareren bij iemand die er verstand van heeft. Men bespaart natuurlijk niet als dergelijke kleding zonder blikken of blozen wordt weggegooid en er geld wordt uitgegeven aan nieuwe producten.

Bron foto: https://www.vrouwenstijl.nl/