Iedereen die een langere reis maakt, krijgt er wel mee te maken: het al dan niet afsluiten van een reisverzekering om onvoorziene kosten zoveel mogelijk in te dekken.

Reisverzekering niet verplicht

In Nederland is die niet verplicht, maar ze wordt wel vaak voor de zekerheid afgesloten. De reisverzekering bestaat er in alle soorten en maten en voor iedere reis en individuele situaties zijn er andere dingen noodzakelijk.

Doordat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien, wordt er in veel gevallen te veel betaald. Besparen is dan ook goed mogelijk bij het afsluiten ervan.

Doorlopend of aflopend verzekeren

Er zijn diverse soorten reisverzekeringen beschikbaar. Een kenmerk waarop de verschillende soorten verschillen is het gegeven dat ze kunnen doorlopen of na verloop van tijd automatisch aflopen. Soms is het afsluiten van een kortstondige reisverzekering het verstandigst, zoals bij mensen die maar een enkele keer per jaar op vakantie gaan. Het loont zich dan niet om de verzekering het hele jaar te laten gelden.

Voor hen die jaarlijks een stuk vaker op vakantie gaan, is het veelal voordeliger om de verzekeraar voor een langere periode aan te gaan. Bijvoorbeeld in het geval de tijd verdeeld over vakantie en thuis zitten niet zo heel oneerlijk verdeeld wordt. Het afsluiten van een afzonderlijke reisverzekering voor iedere vakantie is dan niet het voordeligst. Hoofdreden van de hogere kosten is dat er een extra bedrag betaald moet worden als de verzekering afloopt. Is er maar één verzekering die over een langere periode afloopt, is dat zodoende voordeliger dan verschillende verzekeringen die in een jaar tijd stoppen.

Let op de dekking
Een reisverzekering is niet meer dan het inkopen van hulp voor onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte en pech. Voordat men bepaalt wát men gaat inkopen, is het fors aan te raden om te kijken naar wat mogelijk nodig gaat zijn tijdens de vakantie. Indien er willekeurig wat ingekocht wordt voor zaken die helemaal niet van toepassing zijn op de individuele situatie, kan dat als verspilling van geld worden beschouwd. Zo hoeft een verzekering niet dekkend te zijn voor autopech als er nauwelijks met de auto gereisd gaat worden, maar meer met het vliegtuig of het openbaar vervoer.

Verder dient men rekening te houden met het gegeven dat de verschillende modules op de reisverzekering elkaar op enkele vlakken enigszins kunnen overlappen. De aanvullende verzekering voor ongevallen bijvoorbeeld is vaak overbodig, omdat de verplichte zorgverzekering hier in de meeste gevallen al vanaf de basis garant voor staat en de verzekerde ook op reis een beroep kan doen op deze basisverzekering. De ongevallenverzekering die bij de afgesloten reisverzekering hoort is dan ook overbodig.

Continu vergelijken van aanbieders
Het aanbod van de reisverzekering, net zoals dat van veel andere aanbieders overigens, verandert voortdurend. Zeker als men ervoor kiest om vaker een verzekering af te sluiten, is het vergelijken van de aanbieders een goed idee. Via vergelijkingssites worden de grootste verzekeraars met elkaar vergeleken en kan het aanbod op persoonlijke omstandigheden worden afgestemd. Door onafhankelijke vergelijkingssites te raadplegen komt men vrijwel altijd het goedkoopste uit, omdat er niet handmatig en op vrij vage kenmerken geselecteerd hoeft te worden.