De zomervakantie staat voor de deur. De meeste Nederlanders maken zich op voor een welverdiende vakantie binnen Nederland, Europa of een verre bestemming aan de andere kant van de wereld. De grote vraag die ieder jaar weer terug komt is hoe jij jouw koffer gaat inpakken? Een activiteit die bij de gemiddelde vakantieganger een hoop stress kan opleveren.

Uitstellen tot het laatste moment, op de fiets naar de stad om de laatste spullen in te kopen, te weinig ruimte in de koffer en ga zo nog maar even door. Zodra je het huis verlaat heb je altijd nog het gevoel dat je iets vergeten bent – een stress makend gevoel. Het wordt tijd om hier verandering in te brengen en daarom geven wij gouden regels voor het inpakken van je reiskoffer. Met deze regels wordt het eenvoudig om stress te voorkomen en je vakantie rustig van start te laten gaan. Een goed begin is het tenslotte het halve werk…

Hoe minder, hoe beter

Voordat je op vakantie gaat ben je er van overtuigd dat je te weinig spullen in je reiskoffer hebt of spullen bent vergeten. Maar tijdens de vakantie denk je er eigenlijk niet of nauwelijks aan. De grote grap is dat veel spullen uit de koffer niet eens gebruikt worden, zoals schoenen, shampoos en boeken. Eigenlijk zouden we meer waarde moeten hechten aan de regel ‘hoe minder, hoe beter’. Door minder spullen mee te nemen op vakantie heb je ook minder dingen om je druk over te maken.

Noodzakelijk

Er zijn een aantal spullen die absoluut noodzakelijk zijn en die je niet mag vergeten. Denk in dit geval aan je paspoort, visum, contant geld, pinpas, creditcard en een kopie van je vliegticket. Als je deze spullen hebt ingepakt, kun je met een gerust gevoel de rest van je koffer inpakken. Dit zijn de enige spullen die je echt nodig hebt en niet in het buitenland kunt kopen.

Tot slot heb je nog een aantal spullen die je liever niet vergeet, omdat ze het reizen minder aangenaam zullen maken. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, de oplader van je smartphone of een zonnebril. Het is aan te raden om alle noodzakelijke spullen in je handbagage te stoppen, zodat je deze altijd binnen handbereik hebt.

Gebruik je verstand
Een backpackvakantie is iets anders dan een cruisevakantie. Pas de inhoud van je reiskoffer aan op de weersverwachtingen, de manier van reizen en de bestemming. Iemand die op vakantie gaat naar een minder ontwikkeld land komt wellicht beter uit de voeten met een backpack dan met een koffer (rekening gehouden met de toestand van de wegen). Ga je op vakantie naar een tropisch land? Dan hoef je niet vijf lange spijkerbroeken mee te nemen. Ben je een wandelaar die regelmatig kampeert, dan is het handig om de inhoud van je koffer hier op aan te passen.

Neem alleen kleren mee die makkelijk te combineren zijn. Een lichtgroene broek is minder makkelijk te matchen dan een blauwe spijkerbroek. Het is bijvoorbeeld erg fijn wanneer je een broek hebt waar meerdere shirtjes op passen of voor schoenen kiest die je voor iedere gelegenheid kunt dragen.

Maak een inpaklijst
vakantieMaak een lijstje met alle spullen die je mee wilt nemen. Dit verminderd namelijk de stress, omdat je alles als het ware van je af schrijft. Het is slim om hier op tijd mee te beginnen, want een week voor het inpakken van je koffer zullen er nog een aantal dingen in je hoofd schieten die je graag mee wilt nemen. Is je inpaklijst compleet? Kijk dan nog één keer met een kritische blik naar de lijst of laat iemand anders er naar kijken. Het zou mogelijk moeten zijn om 5 á 10 dingen weg te strepen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Boeken, handdoeken en cosmetica

De gemiddelde vakantieganger houdt tijdens zijn vakantie van een goed boek. Het probleem van boeken is dat ze veel ruimte in nemen en zwaar zijn. Als je verslaafd bent aan lezen zou je een aantal boeken in je handbagage kunnen stoppen of een reisgenoot kunnen vragen of die nog plek over heeft. Maar de echte oplossing zit hem in een e-reader. Deze zijn voor onder de 100 euro verkrijgbaar en maken het mogelijk om veel boeken mee te nemen.

Bad- en handdoeken nemen ontzettend veel ruimte in. Daarom is het verstandig om bij het hotel of andere accommodatie waar je verblijft na te vragen of handdoeken gratis beschikbaar zijn. Als dit niet het geval is, kun je het beste een mediumformaat handdoek meenemen en deze opgerold in de koffer stoppen. Weer wat ruimte bespaard.

Ook het gewicht van cosmetica moet je niet onderschatten. Neem het liefst zo weinig mogelijk cosmetica mee en probeer alles in kleine verpakkingen te kopen. In de meeste landen kun in principe alles krijgen wat je nodig hebt. Mocht je naar een bestemming met veel zon afreizen, dan is een fles zonnebrandcrème van een bekend merk handig om mee te nemen. Houd er daarbij rekening mee dat flesjes cosmetica in je handbagage niet groter mogen zijn dan 100 ml en dat alle cosmetica producten in een doorzichtig tasje gestopt moeten worden (dus geen toilettas).

Tips voor het inpakken
Tot slot geven we een aantal tips voor het inpakken van je koffer of backpack. Een koffer of een backpack heeft beperkte ruimte, waardoor je slim ter werk zal moeten gaan:

  1. Zoals al eerder benoemd: maak een inpaklijst!
  2. Bekijk jouw inpaklijst nog een keer kritisch en schrap overbodige spullen van de lijst.
  3. Verzamel alle spullen die je mee wilt nemen en leg deze bijv. op je bed.
  4. Pak slim en ergonomisch in: zware spullen onderop, lichtere spullen bovenop, rol kleding en handdoeken op en leg de spullen die je als eerst nodig denkt te hebben bovenop.
  5. Stop alle toiletspullen in een plastic tas voor het geval er iets gaat lekken.
  6. Doe alle waardevolle en noodzakelijke spullen in je handbagage, zodat deze altijd bij jou in de buurt blijven.