Ben je je kat kwijt? Dan is de kans groot dat de kat ergens schuil zit. De kat reageert waarschijnlijk niet op de lokroep van het baasje. Waar zit dat beest toch? De kans is groot dat hij of zij lekker ligt te slapen in een donker, warm hoekje. De grootste kans om je kat terug te vinden? Gewoon thuis.

Stap 1: Weten waar je moet zoeken

Het helpt als je weet waar je moet zoeken. Zijn er favoriete plekjes? Is het ergens lekker warm of lekker zacht? In de bosjes, kruipruimtes, tussen steegjes, tussen huizen, in garages en in schuurtjes zijn topplekken voor katten. Vergeet vooral niet af en toe ook omhoog te kijken. Je gelooft het niet, maar katten kunnen erg hoog klimmen. Daar voelen ze zich veilig.
kat zoeken
Kijk in bomen, op daken en in hoge hoekjes. Kijk ook in de tuinen van de buren. De kans is groot dat de kat zich daar heeft verstopt. Vergeet ook niet dat de kat gewoon binnen kan zitten. Heb je al op zolder gekeken?

Stap 2: Effectief zoeken

Hoe langer je kat weg is, hoe ongeruster jij wordt en des te groter de kans dat de kat al verder weg is. Vooral katten die normaal gesproken binnen zitten lopen verder weg. Ze zien het als een groot avontuur. Blijf vooral kalm en onderneem actie.Ben je net verhuisd? Dan is de kans heel groot dat de kat bij je oude huis loopt. Katten onthouden namelijk waar ze zijn geplaatst toen ze jonger waren. Als dat bij het oude huis was, voelt de kat zich daar veilig.

Roep de kat af en toe zachtjes. Doe dat niet luid, want dan wordt de kat bang. Roep niet de hele tijd de naam, maar luister af en toe ook even. Het kan zijn dat de kat miauwt. Neem ook een speeltje mee, zodat de kat iets herkent dat van hem of haar is. Op die manier is de kans groot dat de kat zijn of haar schuilplaats verlaat.

Stap 3: Om hulp vragen

Als je kat al wat langer van huis is, is het tijd om hulp in te schakelen van anderen. Hang een flyer op, of deel deze uit. Gooi ze in brievenbussen van omwonenden. Vraag de buren beleefd of ze ook willen opletten. Besluit je om een beloning te geven voor de vinder, vermeld het bedrag dan nooit op de flyer. Dat trekt oplichters aan.

Na een paar dagen is het tijd de dierenbescherming te bellen. Het kan goed zijn dat jouw kat is gevonden en tijdelijk een onderdak heeft bij de dierenbescherming. Leg uit of de kat mannelijk of vrouwelijk is, wat de kleur is en wat jouw contactgegevens zijn. Vergeet ook niet contact op te nemen met het asiel.

Zet gerust een advertentie op Twitter en Facebook. Hoe meer mensen er vanaf weten, hoe groter de kans dat de kat wordt terugvonden. Zoek ook op internet naar “Gevonden/verloren dieren” met de naam van jouw woonplaats.

Stap 4: Zorgen dat je kat terugkomt

In het beste geval komt de kat uit zichzelf weer terug. Dat kun je stimuleren door af en toe met de verpakking van voedsel te schudden en een bekende geur bij de voordeur achter te laten. Denk aan een kattenbak of aan een dekentje. Zet desnoods een bakje voedsel buiten.

Verlies geen hoop, soms kan het nog weken duren voordat een kat wordt teruggevonden. Houd tot die tijd het asiel, Twitter en Facebook in de gaten. Heeft je kat geen chip, maar wordt deze toch teruggevonden, besluit dan om alsnog een chip te laten zetten. Zo voorkom je dat je je kat écht kwijtraakt.

VERMIST! Loekie. Doerak. Kater. Rood. Groot. Omgeving Zaandam-Zuid. Fleur Agema is haar kat kwijt. Hierbij een aantal tips om de kans te vergroten om Loekie, maar ook andere katten, terug te vinden.

loekie