Een uitvaartverzekering in Nederland is niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Hoewel de verzekerde uiteindelijk weinig van zijn verzekering merkt, zijn de kosten na een overlijden aanzienlijk en eigenlijk niet op te hoesten zonder minimaal een basisverzekering bij een uitvaartverzekeraar. En al is het misschien niet het prettigste onderwerp om over na te denken, kan het beter wel zo vroeg mogelijk gebeuren: hoe jonger iemand is – en dus minder risico vormt voor de verzekeraar – des te goedkoper de maandelijkse premie wordt. De premie verandert bovendien niet mee.

Besparen op de uitvaart
De basis van het besparen op de uitvaartverzekering is besparen op de uitvaart zelf. Hoe hoger de  gereserveerde kosten voor de uiteindelijke uitvaart, des te hoger wordt de premie die maandelijks betaald moet worden. Als de kosten voor de uitvaart omlaag kunnen, wordt er ook direct bespaard op de maandelijkse kosten die in het hier en nu betaald moeten worden. het is daarom heel erg aan te bevelen om te kijken hoe die uitvaart goedkoper kan. Dragers, een dure kist of urn en een uitgebreide ontbijttafel krikken de kosten van een uitvaart behoorlijk op.

Hoewel cremeren en begraven in beginsel even duur zijn, wordt begraven op termijn prijzig. De gemiddelde ligplaats kost tweeduizend euro voor twintig jaar, kosten die de familie naderhand moet betalen. Het is daarom raadzaam na te gaan of iemand begraven of gecremeerd wil worden en daar het kostenplaatje – en daarmee de maandelijkse premie – op af te stemmen.

Goedkoopste verzekeraar
In Nederland is een heel aantal verzekeraars actief dat door de marktwerking de prijzen af en toe flink omlaag kan gooien. Via verschillende onafhankelijke vergelijkingssites is aan de hand van persoonlijke wensen en omstandigheden de goedkoopste verzekeraar te achterhalen. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met leeftijd, de voorkeur voor begraven of cremeren en de gemeente waar diegene woont – de verschillende kosten die bij een uitvaart komen kijken kunnen van gemeente tot gemeente behoorlijk uiteenlopen.

Ook buiten het internet kan actief advies worden ingewonnen via adviseurs die zich hebben gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Via hen kan de voor de persoonlijke omstandigheden en ei