WoonverzekeringIedereen met een eigen woning kan er niet omheen: een verzekering voor al het financiële leed dat veroorzaakt wordt door schade binnenshuis. Het ligt aan de bank waar de eventuele hypotheek wordt afgesloten of deze een dergelijke verzekering verplicht. Wettelijk gezien zijn alle varianten van de woonverzekering vrijwillig af te sluiten. Voor de verschillende oorzaken van deze financiële tegenvallers bestaan er net zo veel soorten verzekeringen die we onder de term woonverzekering scharen. De verzekeringen die zoal als woonverzekering te boek staan zullen over het algemeen wat bekender in de oren klinken: de inboedelverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering (met uitzondering van die verzekering die voor bedrijven geldt) en de opstalverzekering.

Neem de pakketkorting niet te serieus
Doordat er een groot aantal verzekeringen onder de woonverzekering valt, zijn er ook veel verzekerden te verdelen onder de verschillende verzekeraars. Om de kans te vergroten dat een persoon niet maar één van de vele mogelijkheden benut, maar alle drie de verzekeringen bij die specifieke verzekeraar afsluit, wordt er door de meesten een soort combinatiekorting aangeboden. Zij gaat door het leven als de zogeheten pakketkorting. Een verzekerde krijgt in dat geval bijvoorbeeld tien of twintig procent korting op het totale premiebedrag als de volledige woonverzekering bij één verzekeringsbedrijf wordt afgesloten.

In de meeste gevallen is deze korting echter een losse flodder. Soms is verzekeringen afzonderlijk van elkaar en van afzonderlijk van aanbieder goedkoper. Dan lijkt het bedrag bijvoorbeeld meer te schelen dan de op verscheidene plekken aangeboden korting en is de verzekerde aangewezen op vergelijken om te bepalen of dat ook daadwerkelijk zo is. Bovendien is een korting niet meer dan een lokmiddel die wellicht niet helemaal is zoals ze lijkt.

Kijk wat er daadwerkelijk nodig is
Oververzekering is bij vrijwel iedere soort verzekering een bekend probleem. Mensen verzekeren vaak zaken die op hen niet van toepassing zijn en betalen door die dubbele dekking veel te veel geld per premie. Het blindstaren op de maandelijkse korting is dan ook geen juist voornemen. Goed kijken naar wat een inboedel-, opstal- of aansprakelijkheidsverzekering precies dekt is erg belangrijk bij het afsluiten van eender welke verzekering.

Het nemen van risico is natuurlijk een ander verhaal. Als een bepaalde dekking mogelijk van toepassing wordt, is het de extra euro’s aan premie vaak wel waard: zelf de kosten betalen komt immers niet altijd goedkoper uit, zeker niet als het grotere schade oplevert.

Vergelijkingssites te over
Bij de meeste verzekeringen geldt altijd: hoe beter de aanbieders vergeleken worden, des te goedkoper de mogelijkheden worden. Deze vergelijkingswebsites geven de consument niet alleen een goed aanbod, maar de transparantie die van de verzekeraars verwacht wordt, zorgt er tevens voor dat zij de prijzen verlagen. Het is dan immers glashelder wat de consument kwijt is en wat de voor- en nadelen van de verzekeraar zijn. De concurrentiestrijd zorgt veelal zelf voor de laagste prijs.

Een eventueel nadeel van de vergelijkingssites is de kritiek dat zij niet altijd even onafhankelijk zijn, maar bijvoorbeeld betaald worden om bepaalde verzekeraars positief uit de testen te laten komen of boven aan de zoekresultaten te noemen. In een soort vicieuze cirkel is het dan niet altijd onoverkomelijk om ook de groep vergelijkingssites die er op internet bestaat te vergelijken.