De zorgverzekering is een van de verplichte verzekeringen die er in Nederland gelden. Iedere Nederlander van achttien jaar en ouder moet een verzekering bij een van de vele beschikbare verzekeraars afsluiten.

De verplichting hierbij is dat er iedere maand een zogeheten premie betaald moet worden: een bedrag van rond de honderd euro om eventuele zorg te dekken. Ook een jaarlijks ‘eigen risico’ moet betaald worden: dit is het bedrag dat de verzekerde zelf meebetaalt aan eventuele zorg. Omdat zowel het eigen risico als de maandelijkse premie vaste lasten zijn die veelal lager kunnen uitvallen (met uitzondering van het eigen risico), kan het geen kwaad erop te besparen.

Hoger eigen risico zorgt voor lagere premie

Hoe hoger het bedrag is dat een verzekerde zelf jaarlijks aan zijn zorg wil uitgeven (tussen de 375 en 875 euro), des te lager de premie die maandelijks betaald moet worden. Een verzekeraar loopt dan namelijk minder financieel risico en durft het aan om de verzekerde maandelijks minder in de pot te laten leggen. Als men ervan uitgaat dat er in het jaar weinig tot geen beroep gedaan hoeft te worden op medische hulp, kan de verzekerde ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Dat bespaart enkele euro’s tot enkele tientjes per maand.

Niet overbodig bijverzekeren
Een basisverzekering is verplicht in Nederland, maar extra modules zoals de tandarts zeker niet. Als iemand een dergelijke bijverzekering wel toevoegt, stijgt de premie met een bepaald bedrag. Dit geld kan bespaard worden als de extra module niet nodig is. Iemand met weinig tandartsbezoeken kan in dat geval wellicht beter terugvallen op zijn of haar eigen risico in plaats van de maandelijkse premie te verhogen door zo’n extra pakket toe te voegen. Dat scheelt al snel enkele euro’s per maand.

Gebruik onafhankelijke vergelijkingssites

Verzekeraars in Nederland maken volop gebruik van het marktwerkingsprincipe. Ze bieden tegen elkaar op om klanten binnen te halen en dalen daarom vaak fors met de prijs. Er is daarom veel aanbod. Zoveel aanbod dat sommigen door de bomen het bos niet meer zien. Om dan toch aanspraak te maken op de goedkoopste en tegelijk gunstigste verzekering, is het aan te raden om een onafhankelijke vergelijkingssite te raadplegen. Die toont aan de hand van persoonlijke voorkeuren de verzekering met de laagste premie. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar extra modules die gewenst zijn en de gewenste hoogte van het eigen risico.

Jaarlijks premie betalen
Een van de tactieken om goedkoper uit te komen, is het betalen van de maandelijkse premies in één keer. De premies die in een jaar tijd betaald moeten worden, zullen dan in één keer in rekening gebracht worden. Deze betalingsregeling wordt naar verluidt niet veel gevolgd omdat het immers een behoorlijke greep in de portemonnee betekent, maar ze zorgt wel al snel tot een besparing van enkele tientjes tot honderd euro per verzekerde.

Al met al is het aan te bevelen alle opties te overwegen: het verhogen van het eigen risico, niet te veel aanvullende verzekeringen aanschaffen, de premie in één keer betalen en bovenal de verschillende aanbieders te vergelijken door hun voor- en nadelen naast elkaar af te wegen.