Het abonnement van de mobiele telefoon is voor veel mensen al een aantal jaar geleden doorgedrongen tot de vaste lasten per maand. Voor sommigen is het net een tientje, voor anderen zijn het eerder tientjes per maand. Door het groeiende aanbod zijn er echter ook steeds meer manieren om de kosten van het abonnement iets te verlagen en daarmee zodoende geld te besparen.

Sim-only of met telefoon

Abonnementen voor mobiele telefoons zijn er in twee soorten: één waarbij enkele het abonnement met belminuten, sms’jes en eventueel een databundel en een abonnement waarbij ook een telefoon geleverd wordt. In verhouding is het vrijwel altijd goedkoper om een telefoontoestel los van het abonnement te kopen, omdat sim-only per maand vele euro’s goedkoper uitvalt. De kosten die per maand extra worden berekend voor het toestel worden gedurende het verloop van het abonnement – vaak één of twee jaar – iedere maand afgeboekt, terwijl het kopen van een apart toestel een eenmalige uitgave is.

Maak gebruik van vergelijkingssites

Zoals voor zoveel producten geldt, gaat de vlieger ook bij mobiele abonnementen op: laat onafhankelijke vergelijkingssites aan de hand van persoonlijke voorkeuren en wensen het goedkoopste abonnement op de Nederlandse markt bepalen. Zij houden rekening met de wensen omtrent het aantal belminuten, het aantal sms’jes en de internetdata om te kunnen voldoen aan het gebruik van de consument. Ook de voorkeur voor sim-only of een abonnementstoestel wordt meegewogen in het advies. Een voorbeeld van zo’n site is MobielAbonnement.nl, je kunt hier mobielen met abonnementen vergelijken maar ook sim only.

Belminuten afronden: hele minuut of per seconde?
Een belangrijke eigenschap van de duurdere abonnementen is het feit dat belminuten worden afgerond op hele minuten. Dat betekent dat een consument voor een volledige minuut betaalt, ook al is er maar enkele seconden daadwerkelijk gebeld. De goedkopere abonnementen rekenen per seconde, wat natuurlijk heel wat euro’s per maand kan schelen. Het is alleszins een kenmerk waar bij het besparen rekening mee gehouden kan worden.

Datzelfde geldt min of meer voor het internetverbruik. Dit verbruik kan ingeperkt worden door niet te veel applicaties te laten draaien en op geschikte momenten bijvoorbeeld de vliegtuigmodus in te schakelen. Ook de mobiele telefoon zoveel mogelijk verbinding laten maken met wifi-verbindingen zorgt voor een aanzienlijke besparen van de gebruikte internetdata in het abonnement.

Probeer uit wat nodig is
Hoe moderner de beschikbare abonnementen worden, des te persoonlijker ze ingericht kunnen worden. Tegenwoordig kan heel makkelijk bepaald worden hoeveel belminuten, internetdata en sms’jes er afgenomen worden door de consument. Het is als consument dan ook goed te weten wat hij of zij precies verbruikt in de maand. Door dit redelijk nauwkeurig te bepalen en vervolgens af te stemmen met het gekozen abonnement, kan er maandelijks heel wat bespaard worden. Er wordt in dit geval niets afgenomen wat toch niet gebruikt gaat worden.