Sinds een aantal jaar is het internetverbruik een van de meest voorkomende vaste lasten in een Nederlands huishouden. Door de steeds verder reikende, technische mogelijkheden wordt het internet steeds sneller en stabieler.

Die verbetering is doorgaans voelbaar in de prijs en het wordt er daardoor niet altijd goedkoper op. Om de rekening van het vaste en mobiel internet enigszins te verlagen, zijn er diverse manieren om op het internetverbruik te besparen. Verstandig inspringen op kortingen en andere soorten acties werpt vaak zijn vruchten af.

Vergelijk verschillende internetaanbieders

Waar producten en diensten worden geleverd, richt een groot aantal vergelijkingssites er zijn pijlers op. Zo ook voor internetabonnementen, dat zo’n beetje het populairste onderwerp is voor dergelijke websites. Onafhankelijke versies ervan bepalen aan de hand van individuele keuzes en voorkeuren welke provider het goedkoopste aanbod heeft en – heel belangrijk – of deze provider in de gewenste buurt verkrijgbaar is of niet.

Gebruik voor mobiel internet wifi-spots

Internetgebruik op mobiele telefoons wordt met het jaar populairder en beter toegankelijk voor een breed publiek. De kosten die hier gemiddeld per persoon ontstaan worden dan ook alsmaar hoger, terwijl er met een beetje verstandig gebruik van de telefoon aardig wat tientjes bespaard kunnen worden. Stelregel bij het gebruik van internet op mobiele telefoons is steevast: maak zoveel verbinding met openbare wifi-spots, omdat dat gebruik geen data van het eigen abonnement opslurpt. Thuis kan dit makkelijker dan op straat, al zijn er steeds meer winkels, openbare gebouwen en hele gemeenten die gratis wifi aanbieden. Een hele maand teren op de internetbundel alleen is vaak niet te doen.

Alles-in-één is naar verhouding goedkoper
Providers geven vaak een fikse korting als men alle telecomonderdelen bij dezelfde aanbieder aansluit: internet, telefonie en televisie. Een zogeheten alles-in-éénpakket is tegenwoordig dan ook een populair product bij veel telecombedrijven. Het bedrijf bespaart op de (administratieve) kosten en berekent die besparing middels een lagere prijs door aan de klant. Een dergelijke verbintenis zorgt er voor dat er één compacte rekening wordt verstuurd en niet drie afzonderlijke. Bovendien wordt er in dit geval niet alleen op de internetrekening bespaard, maar ook tegelijkertijd op het televisie- en telefonieabonnement.

Draadloze verbinding delen met buren
Een ludiek en vrij nieuw concept is het idee om het gebruik en daarmee de kosten voor een draadloos netwerk te delen met de buren. Daarmee zijn zowel de oorspronkelijke bewoners als de buren een stuk goedkoper uit en in kwaliteit en kwantiteit verschilt er vrijwel niets met het hebben van een netwerk voor één huishouden. Als de techniek binnenshuis op de juiste manier wordt afgesteld, is er nauwelijks verschil merkbaar tussen de verbinding aan de ene kant en de verbinding aan de andere kant.