Er is tegenwoordig meer moeilijk iemand te vinden die geen telefoon heeft of lange tijd zonder zijn of haar telefoon zou kunnen. Er wordt dan ook steeds meer en meer gebruikgemaakt van de mobiele telefoon, waardoor de kosten op allerlei manier verhoogd worden.

Niet alleen bellen, maar ook mobiel internet kent een enorme groei aan populariteit. Door die algehele groei van de telefoon, komen veel mensen per maand een stuk duurder uit, terwijl het met slim gebruik van andere communicatiemiddelen veel goedkoper kan.

Gebruik de telefoon verstandig

De mobiele telefoon wordt vrijwel overal naartoe genomen en gebruikt, terwijl dat bij lange na niet altijd nodig is. Een belangrijke bron van kostenbesparing is niet te veel gebruik te maken van de eigen internetbundel, maar vooral goed uit te kijken naar gratis wifi-punten. Zodra er ergens een openbaar wifi-signaal op te vangen is, bespaart de consument heel wat euro’s als er op dat moment verbinding wordt gemaakt.

Wat betreft het internetgebruik op de mobiele telefoon kan er ook op andere manieren bespaard worden. Er kan bijvoorbeeld bezuinigd worden op de data. Als er iets gedaan moet worden wat veel data slurpt, kan dat in sommige gevallen wellicht beter worden uitgesteld totdat men weer achter een vaste computer zit. Filmpjes kijken bijvoorbeeld, of het veelvuldig gebruikmaken van websites die geen mobiele applicaties hebben (en daardoor meer data verbruiken).

Gebruik de telefoon zuinig

Om geld te besparen op het gebruik van de mobiele of vaste telefoon hoeft deze natuurlijk niet direct helemaal weggedaan te worden. Er kan ook zuinig met het apparaat omgesprongen worden om kosten te besparen, zoals hierboven al deels is genoemd. Een andere manier om zuinig aan te doen is bijvoorbeeld simpelweg minder lang te bellen. Alleen het broodnodige, de rest kan wachten tot de ander zich weer in de omgeving bevindt. Hierbij speelt ook bewustwording een rol: als men bewust is van de kostenteller die loopt tijdens het gebruik van de mobiele telefoon, wordt er in veel gevallen om bewuster omgegaan met het apparaat en worden de bijbehorende kosten in de gaten gehouden.

Een beroep doen op andere communicatie
De telefoon is er natuurlijk niet altijd geweest, maar communicatie is van alle tijden. Het gebruik van de telefoon is bovendien niet altijd kosteloos. Om de eventuele kosten te besparen, kan er een beroep gedaan worden op andere communicatiemiddelen, zoals de computer. In contact blijven met anderen kan bijvoorbeeld via online chatprogramma’s en films kijken kan in veel gevallen ook via de tv – daar hoeft dan niet de mobiele telefoon voor gebruikt te worden.

Wellicht wat ouderwets, maar in het geval van hoge nood altijd een aanrader: de telefoon links laten liggen en het contact met anderen waar mogelijk persoonlijk voeren. Bij mensen langsgaan, hun een brief schrijven of de boodschap iemand persoonlijk laten doorgeven. Dat zijn nota bene de manieren waarop communicatie vroeger voornamelijk verliep en heden ten dage vele tientjes in de maand kan opleveren.