Een van de grootste kostenposten van een student is ongetwijfeld het uitgaan. Een significant deel van het inkomen gaat hier vaak aan op. Het gaat dan vaak om nog grotere bedragen dan waar het bij de huur, boodschappen en zaken als kleding en accessoires om gaat. Om de gevolgen daarvan ietwat in te dammen, zijn verschillende manieren te bedenken om tijdens het uitgaan minder geld uit te geven.

Niet te veel, niet te duur

Het lijkt een open deur, maar voor velen is geld besparen in het uitgaansleven een kwestie van niet te veel geld uitgeven aan drank. In de meeste discotheken zijn er goedkope varianten van bekende drankjes te vinden, die in beleving waarschijnlijk niet zoveel van elkaar verschillen. Minder drank inslaan is bovendien niet alleen goedkoper, maar ook een stuk gezonder.

Als van tevoren bekend is welke tarieven een bepaalde uitgaansgelegenheid hanteert, kan ook daar op geselecteerd worden. De verleiding om dure drank te kopen in een discotheek die over het algemeen gezien sowieso al duur is, is een stuk groter dan wanneer er een groot scala aan goedkopere alternatieven verkrijgbaar is.

Zonder geld kan niets worden uitgegeven

Een andere manier om niet te veel geld uit te geven, is door juist niet te veel geld op zak te hebben. Dit hangt samen met het voorgaande. De verleiding om geld uit te geven is immers een stuk groter als iemand er ook effectief de beschikking over heeft. Men neemt een bepaald contant bedrag mee en daar moet de hele avond mee gedaan worden. Het thuislaten van een pinpas is dan wel essentieel, anders verdwijnt de verleiding immers niet.

Een mogelijke valkuil bij het thuislaten van de portemonnee is dat mensen uit de omgeving aanbieden om de drank voor te schieten. Door geld te lenen, wordt het uitgeven ervan alleen maar uitgesteld. Naast het niet zelf meenemen van contant geld en het thuislaten van een eventuele pinpas, moet men in dit geval ook in staat zijn om een aanbod om te lenen af te slaan.

Dit principe kan ook omgedraaid worden: er wordt niet bepaald veel bespaard als men zelf voor anderen gaat betalen. Het geven van rondjes is daarom niet aan te raden als er op de centen gelet moet worden.

Maak slim gebruik van acties

In veel discotheken worden allerlei acties bedacht waarbij geld bespaard kan worden. Zo is het ‘happy hour’ een bekend fenomeen: de drank is in een bepaald tijdsbestek extra goedkoop. Daar wordt dan ook gebruik van gemaakt, zeker door hen die niet te veel geld willen uitgeven aan een avondje stappen. De prijzen verschillen fors van die buiten de happy hours.

Ook zijn er discotheken te vinden waar na een bepaald tijdstip geen of juist wel betaald moet worden om binnen te komen. Door op tijd te kiezen, kan geld bespaard worden. Zo kan er ook gekozen worden om de discotheken met een prijskaartje bewust te mijden, omdat er bijvoorbeeld genoeg alternatieven in de buurt te vinden zijn.