We staan er nooit zo bij stil, maar wij hebben het ontzettend goed in Nederland. Hoe anders is dat in een land als Ghana. Gelukkig zijn er organisaties als SOS Kinderdorpen die zich daar inzetten voor straatarme kinderen. Het is een organisatie die in maar liefst 133 landen actief is, wel bekend is, maar waarvan mensen niet goed kunnen omschrijven wat de stichting nu eigenlijk doet.

Familieversterkende programma’s

SOS Kinderdorpen richt zich vooral op het versterken van de families. Daardoor krijgen gezinnen een financieel steuntje in de rug. Uiteindelijk is het doel dat een gezin weer economisch zelfstandig wordt. Op die manier kun je armoede voorkomen. Armoede is één van de grootste problemen waardoor kinderen op straat komen te staan.

Sloppenwijken

Eén van de grote problemen in Ghana is het hoge aantal sloppenwijken. De wijk Chorkor is daar een goed voorbeeld van. Het is een kleine wijk in de hoofstad Accra. Kinderen die er wonen hebben meestal een uitzichtloze toekomst. Er ligt niets voor ze in het verschiet. SOS Kinderdorpen pakt dit soort sloppenwijken aan door bezig te gaan met speciele programma’s.

Hoe ziet een kinderdorp eruit?

SOS Kinderdorpen heeft 4 kinderdorpen in Ghana. Eentje daarvan ligt in de plaats Tema, niet ver van Accra vandaan. Het kinderdorp telt zo’n 15 familiehuizen met plaatsen voor in totaal 129 kinderen.

Als je een kijkje zou kunnen nemen, zie je dat ieder familiehuis wordt gerund door een moeder die zich heeft aangesloten bij SOS Kinderdorpen. Het is een erg drastische stap in het leven van een moeder. Ze geeft namelijk haar eigen leven op, om te zorgen voor de kinderen. Vaak wonen gezinnen in kleine huisjes met een gemeenschappelijke  woonkamer en gedeelde slaapkamers. De kinderen krijgen een zo normaal mogelijk thuis, waar liefde en aandacht voorop staat.

Wat doet SOS?

Normaal gesproken is armoede aan de orde van de dag in Ghana. SOS Kinderdorpen probeert dit tegen te gaan door kinderen te voorzien van de eerste levensbehoeften. Zo staat er iedere avond een verse maaltijd op tafel.

De moeders van SOS zijn meestal niet de biologische moeders. In de loop der jaren groeit er wel een band, waardoor ze soms ook de ‘echte’ moeder worden van de kinderen die ze opvangen. Kinderen die na jaren het kinderdorp verlaten, blijven hun moeder zien en bezoeken. Erg bijzonder!

Liefde en aandacht

De kinderen in een SOS Kinderdorp fleuren helemaal op. Ze hebben allemaal een geschiedenis. Een hele slechte voorgeschiedenis. Het is mooi om te zien dat liefde en aandacht een kind zo goed kan doen. Die liefde en aandacht vinden ze dan ook op school. Alle kinderen moeten verplicht onderwijs volgen tot aan de middelbare school.

Je ziet dat de kinderen in de kinderdorpen het er enorm naar hun zin hebben. Ze rennen, lachen, spelen voetbal en maken lol. Een grotere beloning voor een donatie kun je niet krijgen.