Met mode laat je zien wie je bent, maar het dragen van de nieuwste modetrends wordt niet altijd begrepen en plaatsen je eerder in het hokje ‘frivool’ dan ‘professioneel’. Wat zakelijke kleding betreft is klassiek nog altijd het sleutelwoord. De tijdloosheid van klassiek is echter wel eindig. Check dus af en toe of je klassieke items nog bij de tijd zijn.

Door klassieke kleding te combineren met modische items en accessoires creëer je een actuele look en laat je zien dat je ‘van deze tijd’ bent. Maar welke modetrends zijn geschikt voor op de werkvloer? Aangezien de winkels al weer volstromen met de nieuwste voorjaarsmode, zet ik er een paar voor je op een rij. Welke trends moet je DOEN en welke aan je voorbij LATEN gaan?

Begin bij de (klassieke) basis

Zorg ervoor dat je ‘werkgarderobe’ een paar echte klassiekers bevat, zoals een goed zittend pak. Tegenwoordig geven veel (zaken)vrouwen de voorkeur aan pakken met een ‘twist’, een subtiel element wat het pak net even die ‘anders dan anders’ uitstraling geeft. Bijvoorbeeld een afwijkende of asymmetrische halslijn, ritsjes boven de zakken of een bijzondere combinatie van materialen.

DOEN: voor wie graag geassocieerd wordt met zakelijk en professioneel. Een strakke snit en groot kleurcontrast tussen blouse/overhemd en jasje straalt macht uit en geeft overwicht.

LATEN: als je werkt in een informele omgeving. Maak je look zachter door het jasje te combineren met een casual broek of stijlvolle jurk, of draag in plaats van het jasje een trui of vest op de broek.

Spijkergoed

Denim op de werkvloer, kan dat? Dit seizoen zijn ook de grote ontwerpers geïnspireerd door spijkergoed, wat leidt tot een nieuwe kijk op dit materiaal.

DOEN: stoer materiaal als denim krijgt, gehuld in een onverwachte (en meer stijlvolle) vorm, ineens een hele andere uitstraling. Kies wel voor effen spijkergoed zonder gaten of slijtplekken.

LATEN: combineer niet te ver door met bergschoenen en fleece.

Pretty in prints

Prints blijven terugkomen, dit seizoen zien we alles voorbij komen: bloemenprints, strepen, ruiten en ook de polka dot heeft weer een revival.

DOEN: onthoud: hoe ronder de print, hoe zachter de uitstraling en vice versa. Kies de print die bij je uitstraling past, bijvoorbeeld de panterprint voor een katje dat niet zonder handschoenen kan worden aangepakt.

LATEN: prints trekken de aandacht weg van je gezicht en maken je uitstraling minder zakelijk. Kies dan voor een combinatie van effen kleding met een accessoire in print, bijvoorbeeld een tas of schoenen. Opvallend bij binnenkomst en zodra je aan tafel gaat geven ze geen onnodige afleiding meer.

Ongecompliceerd schoeisel

Ook dit seizoen heeft weer een hoog comfortgehalte en de schoen past zich daar helemaal op aan. Geen gestuntel op hoge hakken, maar heerlijk relaxed lopen op sneakers.

DOEN: in een creatieve/casual werkomgeving. En dan niet de sneakers waar je de 10 km op rent…

LATEN: als je gaat voor een op en top zakelijke uitstraling. Voor een goede mix combineer je je sneakers onder een business-casual outfit en niet onder het, dit seizoen ook zo hippe en mega-comfortabele, joggingbroekje.