Met mode laat je zien wie je bent, maar de nieuwste modetrends zijn niet altijd bij iedereen bekend. Dan lijk je eerder ‘frivool’ dan ‘professioneel’. Het lijkt erop dat je bij zakelijke kleding er het best aan doet om voor de klassieke stijl te gaan. Jammer genoeg is de klassieke stijl niet tijdloos. Daarom is het goed regelmatig even te checken of je klassieke zakelijke kleding nog bij de tijd zijn.

Combineren

De belangrijkste modetip: ‘combineren’. Combineer klassiek met actueel en loop er bij de tijd bij. Maar welke modetrends zijn nu geschikt voor op de werkvloer? Aangezien er zo veel keuze is, kun je misschien door de bomen het bos niet meer zien. Aan welke trends moet je zeker meedoen en welke trends kun je beter laten voor wat het is?

Beginnen bij de basis

Begin bij de klassieke basis: een goed zittend pak is daar een goed voorbeeld van. Tegenwoordig geven veel zakenvrouwen de voorkeur aan pakken met een twist. Daarmee bedoelen we een subtiel element wat het pak net even wat bijzonderder maakt. Denk aan een afwijkende of asymmetrische halslijn, ritsjes boven de zakken of een bijzondere combinatie van materialen.

Do

Wie graag zakelijk en professioneel wil overkomen, kiest voor een strakke snit en een groot kleurcontrast tussen de blouse of overhemd en een jasje. Dat straalt namelijk macht uit en laat zien dat je een evenwichtige persoonlijkheid hebt.

Don’t

Op kantoor kun je beter geen zachte outfit dragen. Je combineert dan een jasje met een casual broek of stijlvolle jurk. Je kunt ook een trui of vest op de broek dragen. Echt prima voor een informele omgeving, maar voor op kantoor is het een absolute don’t.

Spijkergoed

Spijkergoed is echt tijdloos. We zien al sinds de jaren ‘90 outfits met denim, en het is nog steeds niet voorbij. Ook dit seizoen zijn de grote ontwerpers er weer door geïnspireerd. Maar wat kun je er mee op de  werkvloer?

Do

Op zich is spijkergoed heel stoer materiaal. Je kunt het juist heel smaakvol maken als je experimenteert met onverwachte vormen. Denk aan een nette blouse over een spijkerbroek, of er juist bij in.

Don’t

Gaten en slijtplekken zijn tegenwoordig helemaal in, maar het is onacceptabel voor in een zakelijke omgeving. Geen werkgever wil dat zijn of haar werknemer eruit ziet alsof hij geen budget heeft voor nieuwe kleding zonder gaten.

Printjes

Printjes blijven altijd terugkomen. Dit seizoen zien we vooral bloemenprints, strepen, ruiten en zelfs polka dots. Het gevaar van prints: het kan snel tacky worden.

Do

Denk na over je uitstraling. Een ronde print maakt de uitstraling achter. Een panterprint past bij iemand die niet zonder handschoenen kan worden aangepakt. Prints kunnen wel in een zakelijke omgeving, maar we zien ze eigenlijk liever niet. Kies voor een effen print en combineer dit met een accessoire met print.

Don’t

Wat hebben alle vrouwen in Hotter than my daughter met elkaar gemeen? Dat ze verschrikkelijk doorslaan in prints. Ze trekken de aandacht weg van je gezicht en leggen de focus meer bij andere lichaamsdelen. Voorzichtigheid met prints is dus geboden.

Ongecompliceerd schoeisel

Ook dit seizoen zien we weer veel comfortabele schoenen. Geen hoge hakken, maar heerlijk relaxte sneakers. Kunnen die eigenlijk op kantoor?

Do
Het antwoord op bovengestelde vraag: ‘ja, het kan!’ Maar dan wel op het kantoor van een creatief bedrijf. Zorg er dan wel voor dat het geen afgetrapte gympies zijn waar je al tien kilometer op hebt gerend.

Don’t
Combineer sneakers alsjeblieft nooit met een joggingbroek. Thuis voor de buis op zondagavond is prima, maar op de zaak ziet het er alleen maar slordig uit.