In de tijd van de economische crisis vormt de groep ouderen een kwetsbare groep. Door bezuinigingen van de Nederlandse regering vallen veel voorzieningen voor ouderen weg en zakken de pensioenen in. In een periode met inflatie daalt de koopkracht van ouderen.

De gemiddelde 55-jarige Nederlander gaat er financieel niet op vooruit. Daarom is het ook voor ouderen handig om te weten op welke zaken geld bespaard kan worden. Op vaste lasten kunnen in vele gevallen tientallen euro’s bespaard worden. Aanbiedingen en kortingen bieden een manier om geld te besparen. Wellicht is het mogelijk om een baantje te zoeken. Dit levert geld op en helpt tegen eenzaamheid.

Vaste lasten kunnen omlaag

Bij bezuinigingen in een huishouden komen de vaste lasten vaak het eerst om de hoek kijken. Zij drukken dan ook vaak het hardst op de koopkracht van de oudere. Door naar tarieven te kijken van langlopende contracten en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder, kunnen vaak vele tientjes tot honderden euro’s per jaar bespaard worden. Hierbij kan gedacht worden aan de energieleverancier, (zorg)verzekeraar, telefonie-, televisie- en internetabonnementen.

Doordat het langlopende contracten zijn, heeft men er vaak geen omkijken naar. Dat klinkt positief, maar het brengt wel het nadeel met zich mee dat tarieven tussentijds kunnen veranderen. Zonder dat de consument daar erg in heeft. Veranderen de kosten van het eigen abonnement niet, dan veranderen ze wel bij de concurrent. Het is daarom aan te raden om – via vergelijkingssites – regelmatig na te gaan wat de actuele prijzen zijn en indien gewenst en mogelijk, over te stappen naar een goedkopere leverancier.

Goedkoper uit zijn in de dagelijkse kosten

Wie zuinig aan wil doen, doet er goed aan om goed om zich heen te kijken naar manieren om goedkoper uit te zijn in de dagelijkse kosten. Door actief op de kleintjes te letten, kunnen al snel enkele tientjes per maand worden bespaard. Bijvoorbeeld tijdens het doen van de boodschappen, in het openbaar vervoer, voor uitjes met de kleinkinderen of door het gebruikmaken van aanbiedingen.

Tijdens het boodschappen doen kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar alternatieve producten die wel van dezelfde kwaliteit zijn, maar een stuk minder duur zijn omdat de merken niet tot de A-garnituur behoren. In het openbaar vervoer bestaan kortingskaarten en -regelingen voor ouderen, zodat zij goedkoper met de bus of trein kunnen.

Creatief besparen en geld verdienen

Hij die echt goed geld wil ‘verdienen’ met besparen, moet veelal creatief te werk gaan. De Nederlandse Belastingdienst heeft bijvoorbeeld vele regelingen, uitzonderingen en andersoortige manieren die – mits goed benut – geld kunnen opleveren c.q. besparen. Veel gepensioneerden en andere ouderen nemen bijvoorbeeld – in tegenstelling tot hen die de voorkeur geven voor een vrijwilligersbaan – een parttime baantje om wat geld te verdienen.

De spaarrekening is doorgaans de bron van (minimale) inkomsten waar men het minst voor hoeft te doen. Dat is een fijne manier van geld verdienen, maar er bestaan natuurlijk wel legio aan verschillende spaarrekeningen. Enkele vergelijken kan daarom nooit kwaad, zeker niet als er sprake is van een redelijk budget. In dat geval kan de hoogte van de rente een merkbaar verschil maken.