Een van de veelal zwaarste vaste lasten in een Nederlands huishouden vormt de hypotheek. Door de enkele honderden euro’s per maand legt zij beslag op een flink deel van het binnengekomen salaris en in steeds meer huishoudens wordt per maand alleen nog maar de rente van de hypotheek betaald.

Iedere mogelijkheid om te besparen lijkt dan welkom. Ondanks de vrij complexe regelgeving omtrent hypotheken is er wel een groeiend aantal mogelijkheden om dit die besparing te kunnen realiseren.

Nationale hypotheekgarantie

Een van de bekende manieren om geld te besparen op de hypotheek is door gebruik te maken van de nationale hypotheekgarantie (NHG). De maandelijkse lasten van de hypotheekrente zijn dan aanzienlijk lager. De korting op de rente loopt op tot meer dan een half procent en is beschikbaar voor hypotheken tot ruim een kwart miljoen euro. De verplichte provisie haalt men er in een paar jaar weer uit, omdat zij meegefinancierd kan worden.

Vraag geen onnodig advies
Hypotheken behoren tot een van de ingewikkeldste zaken bij het kopen van een huis. Door veel fiscale regels hebben deskundigen een gat in de markt gevonden en advies kost over het algemeen dan ook heel wat geld. Sommige hypotheekadviseurs rekenen voor een geheel advies soms wel drieduizend euro. Een onderzoek van een aantal jaar geleden bevestigde die bedragen: het gemiddelde lag op ruim anderhalf duizend euro. Om hier kosten op te besparen is het in ieder geval belangrijk om onafhankelijk advies te vragen (dus niet van een bank) en van te voren de prijzen kenbaar te laten maken. Het kan vaak veel goedkoper namelijk.

Vervroegd aflossen
Wie zijn hypotheek sneller wil aflossen, betaalt dat bij sommige bedragen gek genoeg een boete voor. Het vervroegd aflossen van een hypotheek, al is het maar voor een klein deelt, scheelt echter wel in de maandelijkse kosten. Bovendien kan er tot een bepaald percentage sowieso gratis sneller worden afgelost. Meestal gaat het dan om een procent of tien per jaar, zonder dat er een boete moet worden betaald. Ook als de boete wel wordt geïnd is het maandelijkse voordeel op de vaste lasten vaak beduidend en in specifieke gevallen een voordeliger.

Zoek de goedkoopste rente uit
Hypotheken zijn niet meer dan grote leningen die voor de meeste inkomens vooral gebaseerd zijn op rente die maandelijks betaald moet worden. Een gunstige lening is dan ook eentje waar men weinig rente betaalt en maandelijks daardoor een aanzienlijk deel van de hypotheek zelf kan aflossen. Het vergelijken van de verschillende hypotheken is dus niet alleen voor kleine bedragen (zoals verzekeringen) van belang, maar vooral ook voor de forse bedragen. Er zijn diverse websites beschikbaar die hypotheken aan de hand van de persoonlijke situatie kosteloos kunnen vergelijken. Bij een juiste keuze leunt men niet alleen op de rente, maar wordt de hypotheek ook maandelijks minder – en hoe lager de hypotheek, hoe lager het uiteindelijke rentebedrag én het bedrag dat maandelijks gevraagd wordt.