Voor studenten die een eind van huis een studie volgen, is een eigen onderkomen geen overbodige luxe. In een klein appartement of in een groot studentenhuis. Er is hoe dan ook niets te doen aan het feit dat er huur betaald moet worden. En die huur ligt in de meeste gevallen een stuk hoger dan het eventuele kostgeld dat door ouders veelal gevraagd wordt.

Een ontkomen is er dus niet aan, maar door slim gebruik te maken van regelingen en een doordachte keuze te maken in welke huisvesting geschikt is voor de persoonlijke situatie, is er wel het een en ander op de huurprijs te besparen.

Goedkoopste onderkomen voor studenten

Een appartement waar de student het helemaal alleen voor het zeggen heeft, klinkt ontzettend leuk. Maar er zit tegelijk wel een prijskaartje aan dergelijke huisvesting. Doordat de kosten van het appartement in de meeste gevallen niet gedeeld worden met andere bewoners, wordt de volledige huurprijs aan de ene bewoner – de student – doorberekend. Daarmee wordt het er niet goedkoper op.

Verstandig is het daarom om een goedkoper onderkomen te zoeken. Een studentenhuis is verreweg de populairste optie voor studenten. Het is een goedkoop alternatief op het eigen appartement, dat gedeeld wordt met andere studenten die vaak ook nog eens dezelfde studie volgen. Op die manier is het studentenhuis ook geschikt voor hen die graag nieuwe mensen willen leren kennen in een onbekende stad. In een dergelijke situatie worden overige kosten, zoals boodschappen, vaak ook nog eens gedeeld onder huisgenoten.

Dit kan natuurlijk ook voor een appartement afgesproken worden, maar dan blijft het aantal huisgenoten in verband met de beperkte leefruimte meestal beperkt tot twee. Het is wel de ideale oplossing om de huur in één klap te splitsen en dat betekent een forse besparing op de huurprijs.

Vermijd de dure steden

Voor hen die de luxe hebben om te kunnen kiezen tussen steden waar de gewenste studie gegeven wordt, is het altijd aan te bevelen de kosten van de bewuste studentenstad te vergelijken met andere steden. Vermijd in het ideaalste geval de dure Randstad. De gemiddelde huur in de grote steden ligt zeker honderd euro per maand hoger dan in steden buiten deze agglomeratie.

Relatief goedkope alternatieven vindt men terug in steden als Tilburg, Enschede en Groningen, waar – zeker in Tilburg – wel gewoon de populaire studies zijn te volgen. Ook andere steden met een hogeschool, zoals Ede en Heerlen, liggen onder het landelijke gemiddelde wat de huurprijs van studentenwoningen betreft. Ten slotte zijn de gebieden direct buiten de studentensteden ook goedkoper dan in de steden zelf.

De huurprijs zelf kan ook omlaag

Behalve door te zoeken naar de juiste omstandigheden, kan er ook gekeken worden naar de huurprijs zelf. Die kan vaak op verschillende manieren worden verlaagd. Een van die manieren is door te kijken of de huurbaas wel de juiste kosten berekent. Op de website van de Huurcommissie is na te gaan of degene die de kamer verhuurt zich wel aan de goede prijzen houdt. Als hij of zij dat niet doet, is het verstandig om deze persoon daarop aan te spreken – de student betaalt dan immers te veel huur.

De laatste tip is eigenlijk heel erg aan te bevelen: kijken of het recht op huurtoeslag geldt. Als dat zo is, keert de Belastingdienst maandelijks een tegemoetkoming in de huurkosten uit. Niet iedereen heeft echter recht op deze toeslag. De fiscus kijkt hiervoor naar het inkomen, de woonsituatie, de hoogte van de huur en de leeftijd. Een gemiddelde student voldoet in de meeste gevallen wel aan de eisen, waardoor de huurtoeslag aanvragen in elk geval geen kwaad kan.